1 Decembrie: oamenii buni şi frumoşi ai României

Romania flutureDincolo de România subumană inventată de industriile de comunicare, de Tonciu şi dansurile ei lascive, de divorţuri scenice, şi de accidente şi criminalitate, prezentate în goana după audienţă drept regula şi nu excepţia realităţilor româneşti, există, din fericire, în spatele acestor perdele de aburi electronici, o Românie firească, autentică, plină de oameni care cunosc prea-bine bunul simţ, respectul pentru lege, şi rostul lor pe lume. În aceşti oameni se regăseşte România reală, în ei stă toată speranţa şi increderea într-un viitor demn şi luminos. Mă bucură nu numai că adevăraţii oamenii, „omul-firesc”, există printre noi în număr mare, ci faptul că cei mai mulţi dintre ei sunt tineri şi foarte tineri. Am avut prilejul în ultima vreme, poate şi norocul, să cunosc o sumedenie de asemenea oameni frumoşi şi buni, care-si fac şi fac cinste naţiei deopotrivă. Şi când altcândva să-i pomenesc dacă nu de 1 Decembrie?

De exemplu, în miezul verii trecute i-am cunoscut pe Andreea si Alex. O pereche de tineri bucureşteni cu rădăcini în Bucovina,  căsătoriţi civil şi creştineşte, care şi-au propus, nici mai mult nici mai puţin, să faca turul Americilor, de-a latul şi de-a lungul, călare pe motocicletă.

Am apucat să-i cunosc la Toronto, cel de-al doilea popas după cel de început de la Montreal, pentru câteva ore. Nu pot descrie în mărunte cuvinte impresia deosebit de bună făcută! „Ei bine, mi-am zis, iată că sistemul românesc – sau familia, are vreo importanţă? – creşte încă tineri educaţi şi sensibili, nu numai beizadele de televizor.” Îmi spuneau că sunt tare încântaţi să cunoască românii locului aşa că le-am sugerat să vină şi la sărbătoarea românilor care tocmai avea loc la Câmpul Românesc de la Hamilton. Au venit cu plăcere, au fost primiţi cu bucurie. Ne-au vorbit la microfon despre periplul lor Nord şi Sud-American, despre calătoria Est-Vest până în Alaska, şi despre cea Nord-Sud, din Alaska până în Argentina. Ne-au vorbit cald de România, transmiţându-ne dulci sentimente de nostalgie. Mulţi i-au întrebat dacă nu cumva le e frică să bată atâta drum prin ţări aşa-zis nesigure. Răspunsul lor, de o deosebită înţelepciune, a fost: „noi credem că peste tot sunt oameni buni.” Sigur că peste tot sunt oameni buni, şi sigur că numai nişte oameni buni pot avea o asemena credinţă.

N-au pregetat nici să îmbrace iile bucovinene dăruite la plecare de părinţi. Au plecat cum au venit, ca vântul, urmând ca noi să le urmărim peripeţiile pe excelentul lor site de internet (www.micadu.ro), locul unde urmau să publice aventurile din calea lor lungă.

Alex, Andreea si GunarÎn timp, am aflat de la ei – povestesc aşa de bine aventura pe site-ul lor! – cât de lung şi drept poate fi drumul prin preeria canadiană, cât de răcoare e totuşi în Alaska în plină vară, cum e să te întâlneşti cu ursul liber în pădure, o mulţime de lucruri noi despre mexicani, guatemalezi şi cîte şi mai câte. Dar, cel mai frumos, am aflat cât de mult îsi preţuiesc propria ţară, şi cât de mult respect poartă ţărilor străbatute călare pe Gunar (aşa îi spun ei motocicletei). La atingerea fiecărui obiectiv mai acătării, Andreea şi Alex s-au pozat îmbrăcaţi în iile bucovinene; steagul României şi al ţării gazdă au fost permanent „arborate” pe crupa motocicletei Gunar. Un caracter frumos nu poate naşte decat un gest frumos!Alex si Andreea la Cercul Polar

Azi, perechea Micadu se află în El Salvador aşteptând să treacă în Panama şi apoi în America de Sud. Încă o Americă şi gata, în februarie au în plan să se întoarcă în România să depene şi să împărtăşescă amintiri rare. Drum bun şi să ne revedem cu bine!

Îmi vor şopti unii că asemenea tineri sunt rari, că nu se face primăvară cu o floare. Ba nu sunt deloc rari, nici în România, nici altundeva! Alex şi Andreea sunt într-adevăr unici prin curajul lor de a umbla hai-hui prin Americi după oameni buni şi locuri minunate; dar tocmai pentru că în periplul lor au găsit, aşa cum au crezut de la bun început, atâţia oameni buni, nu ar trebui să ne îndoim defel de numărul „bunilor”. „Peste tot sunt oameni buni” zic ei! Şi mulţi…

La mulţi ani, oameni buni! La mulţi ani, România!Copii cu tricolor

PS I: La mulţi ani celor care de Sf. Andrei işi sărbătoresc azi ziua numelui !

PS II: Între timp Alex şi Andreea mi-au trimis un filmuleţ dedicat zilei de 1 Decembrie:  http://youtu.be/EiOtGmmgn7Y
Se pare că vor sărbatori mâine în Panama…

Comments

 1. Salut Cristi,
  Asteptam cu nerabdare articolul patriotic de 1 Decembrie, ma bucur ca a venit… Ma asteptam sa fie despre Unire, eroii neamului, pesimism privind situatia actuala. Ma bucur ca esti pozitiv. Chiar ieri am avut o delegatie straina internationala care s-a aratat absolut impresionata de noul look al Bucurestiului, care intr-adevar incepe sa arate intr-un mare fel.Hai in Romania sa suferim impreuna durerile eternei tranzitii si reasezarea valorilor care nu va mai avea loc niciodata.

  • Cristian Medelean says:

   Salut Zoli,

   Trebuie să fim optimişti. Eu vreau să vedem şi realizările nu doar eşecurile. Cum spuneai avem şi realizări… Suferinţa face şi ea parte din viaţă. Pentru valori trebuie să luptăm în fiecare zi, răul şi binele coexistă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: